sobota, 27 maj 2017

Fundacja na Rzecz Chorych na SM - Otwarcie Centrum "Ostoja"

Dnia 24 października 2009 roku odbyło się długo oczekiwane uroczyste otwarcie budowanego przez naszą Fundację Centrum Opieki i Rehabilitacji osób z SM OSTOJA. Przybyło wielu gości na tę radosną uroczystość. Powitalną mowę wygłosił Prezes Fundacji na Rzecz Chorych na SM im. Bł Anieli Salawy, Stefan Chłopicki:

Dzisiaj ważny dzień dla chorych na stwardnienie rozsiane i ich rodzin. Otwieramy niezakończony jeszcze obiekt, w momencie jak dostaliśmy pozwolenie od wszystkich służb łącznie ze strażą i sanepidem na prowadzenie Centrum Opieki i Rehabilitacji osób z SM OSTOJA. Budowa rozpoczęta została w ubiegłym stuleciu i dłużej czekać nie było można. Aktualnie gotowych jest 9 pokoi dwu i 3 osobowych z łazienkami dla 24 osób, 2 sale rehabilitacyjne, gabinet lekarski, pokój zabiegowy oraz pomieszczenia dla rehabilitantów, pielęgniarek i psychologów. Miejsce w którym się znajdujemy nie jest przypadkowe, bo przywiodła nas tu i ujęła życzliwość mieszkańców dla osób niepełnosprawnych i szczególne zaangażowanie Pana Burmistrza w rozwiązywanie problemów Osób Niepełnosprawnych o czym przekonaliśmy prowadząc tutaj turnusy i imprezy integracyjne. Przywiodła nas tu również bliskość Puszczy. Otwierane Centrum ma być miejscem gdzie panuje inny świat gdzie personel zawsze jest pogodny, wszystkich traktuje jednakowo i zawsze dla kuracjuszy ma czas, a prowadzona tutaj rehabilitacja kompleksowa usprawni i nauczy żyć z tą przewlekłą chorobą układu nerwowego.

Pragniemy podziękować tym którzy przyczynili się do dzisiejszego święta.
  • Prof. Stanisław Grochmal zmarły 17 kwietnia 1995 wybitny neurolog, społecznik, poeta i oficer AK który zainspirował nas aby taki ośrodek dla chorych na SM zorganizować i prowadzić.
  • Burmistrz Stanisław Kracik, który nam ten obiekt przekazał, wspierał nas organizacyjnie i finansowo organizując w ramach święta Niepołomic loterię fantową z przeznaczeniem na ten ośrodek.
  • Architekt Marek Jabłoński, który zaprojektował i prowadził bezinteresownie nadzór autorski. Niestety, niedoczekał otwarcia Ostoi. Zmarł nagle w lipcu br.
  • Ryszard Głowa inspektor nadzoru, dzięki jego kompetencji i zaangażowaniu i dużej mierze bezinteresownej stałej gotowości przezwyciężyliśmy wszystkie pułapki, które na nas czyhały.
  • Kazimierz Burzawa wykonawca który wykonał prace budowlane i wykończeniowe terminowo z wielkim znawstwem i wyjątkowym smakiem i ze zrozumieniem traktował nasze problemy finansowe.
  • Tadeusz Biernat, który przez szereg nadzorował w ramach pomocy sąsiedzkiej ten obiekt i chronił go przed dewastacją.

Zakończenie tego etapu możliwe było dzięki dotacji urzędu marszałkowskiego ze środków PFRON oraz sponsorom w tym szczególnie Leonardowi Plucie z Kanady i datkom wielu ludzi. Najbardziej budujące dla nas jest systematyczne wsparcie czego doznajemy dzięki możliwości przeprowadzenia kwesty na organizowanych przez wybitnego organistę Ryszarda Szostaka cyklicznych Muzycznych Wieczorów na Salwatorze pod patronatem ks. Infułata Jerzego Bryły i Prałata ks. Stefana Misinca. Wspiera nas w podobny sposób Medical Aid for Poland Fund (Fundacja Pomocy Medycznej dla Polski z Londynu) oraz Fundacja Holenderska z Gornsveld, której wsparcie zawdzięczmy Marii Kielanowskiej rekomendującej nas szefowi Fundacji przyjacielowi Polaków Theo Van de Weerdt.

Mowa powitalna Pana Prezesa

Głos zabiera Pani Halina Węglarz, wiceprezes krakowskiego Oddziału TWK