sobota, 25 marzec 2017

Fundacja na Rzecz Chorych na SM - 10 listopada - Trzydniowa wycieczka niepełnosprawnych „Orawa bez barier”

Fundacja tradycyjnie z okazji święta narodowego organizuje wyjazdy, w programie których jest poznanie miejscowych atrakcji, oraz wspólne zabawy przy ognisku połączone ze śpiewaniem pieśni patriotycznych. Uczestnicy wycieczki zatrzymali się w gościnnej leśniczówce „Police”, skąd zwiedzano zabytkowy kościół w Orawce i Skansen w Zubrzycy. Jesienna wspaniała pogoda zachęciła uczestników do spacerów po lesie, który zakończony został wspaniałym zbiorem prawdziwków i podgrzybków. W dniu 11 listopada uczestniczono w uroczystościach odpustowych w miejscowości Podwilk, w kościele pw św. Marcina. Największą atrakcją wyjazdu była kąpiel w okolicznych basenach geotermalnych, w wodzie o temperaturze 37 do 39 stopni, o dużej zawartości ważnych dla zdrowia litu i siarki. W Święto Niepodległości przyjął nasze zaproszenie miejscowy zespół góralski „Orawa”, który oczarował nas godzinnym koncertem muzyki, śpiewu i gawęd góralskich. Wyjazd osób niepełnosprawnych „Orawa bez barier” dofinansowany był przez Wojewodę Małopolskiego.

zubrz08-01
zubrz08-02