Fundacja Na Rzecz Chorych na SM
im. Błogosławionej Anieli Salawy

Subkonta na lekarstwa i rehabilitację
Pomagamy chorym na SM

Bezpłatne poradnictwo dla osób z niepełnosprawnościami

W związku z brakiem możliwości przekazania 1,5% podatku za rok 2023 na naszą Fundację oraz jej podopiecznych przedstawiamy instrukcję oraz najczęściej zadawane pytania co należy dalej zrobić. INSTRUKCJA DLA PODOPIECZNYCH FUNDACJI CO POWINIENEŚ ZROBIĆ ?    1. SKONTAKTUJ SIĘ Z INNĄ FUNDACJĄ W
INFORMACJA ZARZĄDU FUNDACJI IM. BŁOGOSŁAWIONEJ ANIELI SALAWY W KRAKOWIE NA TEMAT AKTUALNEJ SYTUACJI W FUNDACJI
Fundacja na Rzecz Chorych na SM im. bł. Anieli Salawy również w tym roku organizuje
  10 września 2023 roku odbył się kolejny piknik w Sieprawiu. W tym roku wydarzenie miało
Jak co roku nasza Fundacja wspólnie z Gminą Siepraw organizuje coroczny piknik nazywany niegdyś "Siepraw
Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych prowadzi ogólnopolską i anonimową ankietę internetową dot. turystyki osób ze
Z przyjemnością ogłaszamy, iż nasza Fundacja po raz kolejny otrzymała dofinansowanie z Państwowego Funduszu Rehabilitacji

Podstawowe obszary działalności Fundacji na rzecz chorych na SM

to codzienna, wszechstronna pomoc chorym i ich rodzinom

Punkt opieki nad chorymi

Prowadzimy punkt opieki nad chorymi, w tym także długoterminowej opieki domowej.

Prowadzimy pośrednictwo pracy dla niepełnosprawnych, kursy aktywizacji zawodowej oraz szkolenia rodzin.

Centrum Rehabilitacyjne

Ośrodek z ogrodem jest w pełni przystosowany dla osób z niepełnosprawnym narządem ruchu. Na miejscu zapewniona jest całodobowa opieka pielęgniarek, pomoc opiekunek w czynnościach dnia codziennego, rehabilitacja, wsparcie psychologiczne i terapia zajęciowa.

Wypożyczalnia sprzętu

Prowadzimy wypożyczalnię rowerów oraz sprzętu rehabilitacyjnego.

Nasz warsztat naprawczy wykonuje przeglądy i serwis nie tylko własnego sprzętu rehabilitacyjnego.

Niewielkie wpłaty potrafią zrobić wiele

Twój 1% podatku na rzecz naszej Fundacji wspiera osoby z SM oraz pomaga rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej. Dzięki darczyńcom Centrum dla Chorych na SM „OSTOJA" w Woli Batorskiej działa już pięć lat. Dziękujemy!

Wpłaty dla Fundacji w tytule przelewu wpisz "darowizna".

Wpłaty dla podopiecznych w tytule przelewu wpisz imię i nazwisko tej osoby.

Darowizny przekaż do Banku PEKAO SA o/Kraków ul. Pijarska 1

nr rach. 87 1240 4533 1111 0010 9408 6701

JAK MOŻESZ POMÓC W INNY SPOSÓB?

Podaruj 1%  - KRS 00000 55578

Przekazując 1% podatku pomożesz chorym na stwardnienie rozsiane

Przekaż darowiznę

Środki dla Fundacji to realizacja m.in. celów statutowych, wyjazdów integracyjnych i wspieranie chorych

Subkonta

Środki przekazane konkretnej osobie to rehabilitacja, sprzęt i turnusy rehabilitacyjne, lekarstwa i in.

Powołanie Fundacji

Fundacja została powołana przez chorych na stwardnienie rozsiane zrzeszonych w Krakowskim Oddziale Polskiego Towarzystwa Walki z Kalectwem, w celu zapewnienia osobom z SM kilka razy w roku dostępu do wszechstronnej rehabilitacji połączonej z możliwością pielęgnacji i profesjonalnej opieki w dostosowanym Ośrodku z ogrodem, świeżym powietrzem, niedaleko Krakowa.

Trudne początki

W 1992 roku oprócz pomysłu i zapału nie mieliśmy żadnych argumentów finansowych. Mieliśmy za to mocne zasoby w postaci chorych, ich rodziny i wolontariuszy zaangażowanych w budowę ośrodka.
Patronka, na której wsparcie mocno liczyliśmy, dawała wszystkim siłę przykładu jak żyć z ciężką nieuleczalną chorobą, jaką jest stwardnienie rozsiane.

Stefan Chłopicki

współzałożyciel Fundacji

Patrząc po latach, na wspaniałych ludzi których spotkaliśmy na naszej drodze do Ostoi, gotowych do podjęcia najczyściej bezinteresownej współpracy, jestem przekonany, że to nasza patronka bł. Aniela Salawa wysłuchała naszych próśb wspierając nas poprzez kierowanie do OSTOI dobrych i kompetentnych ludzi.

(...) na pewno należy podkreślić niezwykle męstwo, upór i pogodę ducha wielu spotkanych ludzi dotkniętych nieuleczalna dotychczas chorobą, których podziwiam i od których nauczyłem się umiejętności życia i radzenia sobie w trudnych sytuacjach.